Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dimecres, 28 de setembre del 2011

Ple Municipal de 26 de setembre


El Ple Municipal de 26 de setembre s’inicia a les 22:15 hores amb la presència de tots els regidors i les regidores, excepte en Vicent Monzó del PP. Tot seguit de ser obert la sessió per la Sra. Alcaldessa els grups de l’oposició fan entrega a la mateixa una moció sobre la modificació i actualització del Reglamento Orgànic Municipal. Amb aquesta acció de modificació de l’ordre del dia que es porta cal passar-la a votació la seua inclusió o no. S’aprova la seua urgència amb els vots favorables del PSOE, UxV, BLOC, EU. L’alcaldia inclou esta Moció en el punt 12 de l’Ordre.

1. Aprovació de l’Acta de la sessió anterior (Ple Municipal de 25 de juliol)

El portaveu del BLOC manifesta la seua satisfacció perquè per primera vegada puga accedir al text de l’Acta redactada en valencià. Manifesta també que es tinga cura en les properes donat que ha trobat innumerables errades, mecanogràfiques i ortogràfiques, per donar la dignitat que hi té aquest escrit.

L’Acta s’aprova per unanimitat.

2. Aprovació dies festius locals 2012

S’aprova per unanimitat els dies corrresponents a San Vicent Ferrer, 22 d’abril, i del Santíssim Crist el 28 d’agost.

3. Aprovació de Projecte de Reparcel•lació Refós i Expedient de quotes de la U.E.-10 del PGOU d’Almàssera redactades en execució de la Sentència número 348/2010 recaiguda en el PO 455/2010

El portaveu del BLOC manifesta que aquest assumpte no afecta al patrimoni ni arques públiques, i que es fa en acompliment d’una sentència judicial, per la qual cosa recolzarà la seua aprovació.

S’aprova amb els vots favorables de PP, UxV, BLOC. Amb els vots en contra de PSOE i l’abstenció d’EU.

4. Aprovació rectificació Modificació Crèdit núm. 8

El portaveu del BLOC manifesta que el que se’ns presenta a modificar és una errada aritmètica i no la modificació substancial de l’Acord de Ple de 25 de juliol, per la qual cosa manté el vot emés en aquella ocasió.

S’aprova amb els vots favorables de PP i UxV i l’abstenciò de PSOE, BLOC, EU

5. Aprovació modificació de Crèdit núm. 7

El portaveu del BLOC manifesta que tot i el vist i plau de la Intervenció municipal, tot i expressar el nostre acord a l’augment en la partida de Serveis Socials que es presenta en la proposta, i tot i entendre que en ocasions podem admetre desviacions prossupostàries derivades d’esdeveniments no previstos, no podem donar suport a la forma de gestió de l’equip de govern, i posa tres exemples que no pot aprovar de la proposta d’alcaldia: 1er. L’augment de 14 mil euros pel pagament de prima del Recaptador, quan aquest servei ha d’externalitzar-se a un ens públic; 2on. L’augment de 8.750 euros en primes d’assegurança; i 3er. l’augment en 20 mil euros de neteja viaria, quan la sensació generalitzada entre el veïnat és que s’ha empitjorat el servei que ofereix FCC. Per tant, davant d’alguns aspectes positius i d’altres negatius en la proposta que ens du l’alcaldia el sentit del vot del BLOC és l’abstenció.

La proposta s’aprova amb els vots favorables de PP; l’abstenció de UxV i BLOC; i en contra del PSOE i EU.

6. Aprovació modificació de Crèdit núm. 11

El portaveu del BLOC manifesta la seua conformitat en dotar de crèdit una partida que permeta accedir a la inversió de la Diputació en un 95% de l’obra, sent la quantia de la aportació de l’Ajuntament de 3.640 euros.; a més a més manifesta aquest regidor que l’aprofitament d’uns diners externs al municipi per a la millora del trànsit rodat és un fet positiu per al veïnatge d’Almàssera. Tot i així, el regidor del BLOC recrimina a la Sra. Alcaldessa que no haja portat prèviament aquest assumpte a la Comissió d’Urbanisme per a donar compte de l’obra, el seu cost i la seua incidència sobre la població: no és aquest un exemple de transparència i de bona gestió municipal.

Davant una pregunta de la portaveu d’UxV i la subsegüent resposta de l’alcaldia, el regidor del BLOC manifesta que quede reflectit en l’Acta el compromís expressat per la Sra. Alcaldessa en eixe moment en el sentit de repercutir a la Diputació els sobrecosts derivats de l’incompliment de les seues obligacions pagaderes amb els contractistes de l’obra en qüestió.

S’aprova amb els vots favorables del PP i BLOC, i l’abstenció de PSOE, UxV, EU.

7. Aprovació sol•licitud a l’ICO d’operació de crèdit a llarg termini.

El portaveu del BLOC felicita pels treballs molt entenedors de la Interventora i del tresorer accidental en la preparació de la documentació d’un tema com aquest de certa complexitat. De més a més, manifesta aquest regidor que hi han aspectes a favor i altres en contra de sol·licitar aquesta operació financera: augmenta el nivell d’endeutament financer en 91 mil euros a l’any els tres propers anys, però es pagaran els deutes endarrerits a les pimes; es presenta un llistat amb les factures a les quals es farà front i s’acompleix l’ordre de prelació, però ens nuga les mans per a realitzar noves operacions en el futur; si les liquidacions del 2011 i següents fins l’amortització del préstec presenten un remanent de tresoreria negatiu comportarà la prohibició de realitzar noves inversions finançades amb nou endeutament, però això requereix un control major de les despeses i un major nivell d’eficiència en la gestió dels ingressos municipals. Este regidor recorda que els proper tres anys (2012, 2013, 2014), amb aquesta operació o sense ella, seran els més durs per la Corporació per què caldrà fer front al volum major de devolucions de deutes amb les entitats financeres, i que per això cal aprovar urgentment un nou Pla de Sanejament realista i creïble, que siga el full de ruta dels successius pressupostos anuals de l’Ajuntament. També recorda el regidors del BLOC que en la Comissió Informativa es va abstindre perquè requeria de l’alcaldia un compromís explícit i datat de presentació de la proposta del nou pla de sanejament, i l’emplaça a fer-ho durant el Ple com a requisit per al seu vot favorable.

A Sra. Alcaldessa es compromet a presentar un esborrany d’aquest Pla de sanejament el proper 13 d’octubre per al seu estudi i debat.

La proposta de sol·licitud s’aprova amb els vots favorables de PP, PSOE i BLOC, i l’abstenció d’UxV i EU

8. Modificació acord Plenari de 28 de juny sobre creació i denominació de la Comissió Informativa d’Hisenda, Patrimoni, Obres i Urbanisme.

S’aprova per unanimitat la divisió d’esta Comissió en dues (una, d’Hisenda i altra de Patrimoni, obres i urbanisme) com així va ser reclamat pels grups de l’oposició en el seu nomenament.

9. Aprovació retribució dedicació exclusiva de l’Alcaldia.

El Secretari municipal recorda que si s’aprova la proposta que porta l’alcaldia caldrà, per ser efectiva, fer-la pública mitjançant el tauló d’anuncis municipal i la publicació en el diari oficial.

Els grups de l’oposició presenten una proposta alternativa on també s’inclou les retribucions per les assistències als òrgans col·legiats municipals. El secretari municipal recorda que esta proposta cal que siga dictaminada pels tècnics d’intervenció, s’aprova doncs que se’ls remitisca còpia per al seu informe.

El portaveu del BLOC manifesta que tot i reconèixer que la proposta que porta l’alcaldia és d’igual quantia a la retribució que venia percebent en l’anterior legislatura, li recorda que estem en una situació econòmica molt greu, que moltes famílies al poble ho estan passant molt malament. També este regidor expressa que està a favor de què una persona que treballe haja de cobrar un salari i que este siga digne, però hem de transmetre a tots els veïns missatges clars que la crisi econòmica també va amb nosaltres. Per altra part, el regidor del BLOC entén que cal un canvi de model en la política retributiva dels responsables polítics alliberats. I va posar l’exemple de la nova figura en l’administració pública dels “directius”, als quals se’ls exigeix uns objectius mesurables i que poden ser retribuïts de forma variable en una part del seu sou. És aquesta formula o semblant la que és proposa passar a estudiar per tots els grups polítics en el futur pròxim.

La proposta de l’alcaldia és rebutjada amb els vots en contra del PSOE, UxV, BLOC, EU; tenint el vot favorable del PP.

10. Donar compte de l’actuació dels òrgans de govern local.

L’alcaldia dona compte d’actuacions vàries.

11. Donar compte decrets d’Alcaldia. Comunicacions, Sentències i Disposicions Oficials.

L’alcaldia dona compte. Alguns comentaris dels grups de l’oposició assenyalen com el nombre d’infraccions urbanístiques en la legislatura passada era inexistent i soles en tres mesos s’han produït 27, de les quals 2 són constitutives de ser cobrades. Però una vegada més es demana, i el regidor del BLOC demana que conste en l’Acta, que les Decrets siguen inclosos en la intraxarxa municipal la qual cosa permetria un operativitat major, a més de transparència en la gestió pública que sempre és un bé.

12. Despatx extraordinari.

En aquest punt s’aborda la Moció sobre la modificació i actualització del ROM. El secretari aporta que aquesta Moció és de caràcter resolutori i en conseqüència ha d’estar preceptivament informada pels tècnics municipals (Secretaria i, si escau, Intervenció) previament a la seua votació, en cas contrari la seua aprovació seria nul·la de ple dret. Per tant els grups polítics que la presenten acorden que la moció siga per remetre la proposta del nou text a l’informe dels tècnics municipals. S’ha aprova la Moció rectificada amb els vots dels PSOE, UxV, BLOC, EU; i amb l’abstenció del PP.

13. Precs i preguntes.

A la pregunta sobre si hi ha novetats en la gestió del soterrament del Metro al seu pas per Almàssera, l’alcaldia diu que no.

A la pregunta sobre si s’ha iniciat la tramitació de sol•licitud de llicència d’activitat de la “Barraca”, l’alcaldia diu que no.

A la pregunta sobre l’ampliació del Centre de Salud, l’alcaldia diu que s’ha sol•licitat una entrevista amb el Conseller.

A la pregunta sobre la necessitat del pagament de les quotes que es deu al Consorci Pas a Pas d’atenció a persones amb discapacitat intel•lectual, l’alcaldia diu que encara seguim devent-les. I sobre la Moció que es presentà en la legislatura passada sobre el tema, l’alcaldia emplaça a tornar-la a presentar.

A la pregunta de si s’ha signat totes les certificacions d’obra presentades fins aleshores de la construcció del nou llar del jubilats, l’alcaldia diu que si.

A la pregunta de si la llicència d’activitat del poliesportiu s’ha actualitzat, l’alcaldia diu que no.

A la pregunta de quan és la quantia per la taxa de lloguer del camp de futbol 7, la resposta és que 45 euros.

A la pregunta de si s’ha donat curs a l’emplaçament, adoptat pel Ple del passat 25 de juliol en la Moció presentada pel BLOC sobre la Custòdia Compartida, al Govern de València per a què fasa una defensa de les capacitats d’autogovern de la Comunitat Valenciana i en la recuperació del Dret Civil Valencià, l’alcaldia diu que sí però que no sap si ja ha eixit de les dependències municipals.

A la pregunta de si es té estudiat, per poder-ho incloure als nous pressupostos municipals del 2012, la adopció de la transferència del servei recaptatori a la Diputació, l’alcaldia diu que no però que ha sol•licitat una reunió amb els tècnics d’este organisme. El regidor del BLOC li recorda que la situació actual en la qual es fa càrrec una empresa privada no soles no té l’emparament legal sinó a més a més és molt ineficient i, per tant, repercuteix negativament en les arques municipals.

Sobre les preguntes que se li van fer durant el Ple del 25 de juliol pel regidor del BLOC, l’alcaldia li lliura un escrit amb la informació següent:

- Respecte a la modificació del ROM, que serà convodada la Comissió Informativa corresponent a l’inici d’octubre.

- Que els becaris de la Dipu en general fan les tasques per les quals han estat contractas, però que de vegades pot no ser així.

- Que les mesures que l’alcaldia té previstes a curt termini per fer front al deute viu són la sol•licitud del prèctec ICO, l’elaboració d’una proposta de pla de sanejament i de baixat les despeses.

A la pregunta que li fa el regidor del BLOC de si en la seua entrevista amb el nou Conseller d’Educació va poder comprometre’l amb una data d’inici de les obres de rehabilitació del CEIP Carraixet, l’alcaldia diu que no.

A la pregunta que li fa el regidor del BLOC sobre si el Decret d’Alcaldia núm. 129/2008 d’11 d’abril pel qual s’acorda la incorporació d’Almàssera al Consorci Pactem Nord, va ser rectificat pel Ple i en quina data, l’alcaldia diu que no ho sap i que li contestarà per escrit.

A la pregunta que li fa el regidor del BLOC sobre què actes institucionals té previst per la diada nacional de València el 9 d’octubre i que té previst per atraure la participació de la ciutadania, l’alcaldia diu que seran actes de baix cost: la baixada de la senyera i l’ofrena de flors al rei en Jaume, i que es realitzaran el dissabte 8.

El regidor del BLOC agraeix la rectificació que s’ha produït per a què l’Ajuntament assumisca l’organització de la universitat popular, i lamenta que tota la publicitat i el full d’inscripció d’esta activitat tan demandada per els veïns i veïnes haja sigut realitzada sense tindre en compte als valenciàparlants. Una vegada més no hem sigut tinguts en compte.

Veïns pregunten a l’alcaldia sobre l’oportunitat d’anunciar els Plens municipals, a més de per megafonia, en els taulons públics municipals i per la web de l’Ajuntament, i l’alcaldia diu que ho tindrà en compte.

Es tanca la sessió a les 01:00 hores del dimarts 27 de setembre.


 



6 comentaris:

Anònim ha dit...

com a vei que no vaig poder anar, moltes gracies.

Anònim ha dit...

Curradísimo. Muchas gracias.

Anònim ha dit...

M´agradaria que contestara la seguent pregunta referida al punt 9 del ple.Si estem en mig d´una crisi econòmica i l´alcaldia te que tindreu en conte i ajustar-se el sou,per què els grups de l´oposició ja que no estan dedicats als afers de l´ajuntament,no renuncien a cobrar per les asistencies a ples i comissions? com tu be dius estem en crisi.

Anònim ha dit...

Totalment d'acrod amb l'anterior Anonim, perque els regidors de l'oposició no renuncien o es baixen el sou, em pareix lamentable que la maxima autoritat d'un poble baxa a cobrar 1.200€ i per objectius pero aço que es? esta be que estem en crisi, per estem tots, i em pareix lamentable que baixe el sou als regidors del PP, que son els que cada matinada que el veins van a l'ajuntament estan, mos atenen, qui no ha vist a vicente monzó amb els jardiners, a la oposició no la veu ningu treballar, i em pareix molt greu que mentrimentre els regidors de gobern treballen, se lis baixe el sou, y vosatros sel puexeu. Un vei indignan pero no del 15 M.

Joan-Carles Jover ha dit...

Efectivament, "anònims" que haveu opinat abans meu, la crisi és ací i els responsables polítics, com la resta de ciutadans, ben bé que ho sabem. Els retalls que es proposen (amb l'excepció del PP, és clar) és per a l'únic càrrec polític que està alliberat. En l'anterior legislatura l'alcaldia, també estava alliberada, i cobrava un sou, si fa no fa, de 2.300 euros ara es proposa que siga de 1.700 euros, mentrimentres la situació financera de l'Ajuntament siga la que és (és a dir, molt greu). O és que ara el BLOC ha de tancar els ells a les demandes de la ciutadania en la reclamació de responsabilitats per aquesta situació?
Aquest regidor del BLOC no descarta la possibilitat de demanar a tots els regidors i les regidores la renúncia de les gratificacions per assistència als òrgans col·legiats, si es requereix per protegir els sous dels treballadors de la Corporació Local. En aquest sentit cal dir que la proposta que es va fer en la Comissió Informativa suposaria que per cada Ple costaria a les arques municipals 50 euros pel Grup Municipal BLOC - Compromís i 250 euros pel Grup Municipal del PP.
En qualsevol cas, s'ha de dir, i així ho va reconèixer el regidor del BLOC en l'últim Ple municipal: que els sous en aquest Ajuntament d'Almàssera, també dels alliberats polítics, són sous molt ajustats; que la màxima representació institucional local, l'alcaldia, si està alliberada com pretén ser-ho, ha de ser retribuïda; que la retribució de l'alcaldia ha de ser-ho digna, dins de les restriccions pressupostàries que tothom hi sap. Doncs bé, també va dir aquest regidor que les noves formes de gestió dels recursos humans de l'administració pública, també del sistema retributiu, que la nova llei de la Funció Pública valenciana defineix per als "directius" i la seua retribució fixa i variable, exigeixen reflexionar sobre quin rol han de jugar els responsables polítics alliberats: si han de donar exemple o han de situar-se fora del nou sistema. El BLOC ho planteja com una reflexió que s'ha de fer urgentment perquè l'elaboració dels pressupostos del 2012 ens ho exigirà.
Fora com fora, tres fets són inqüestionables: primer, dins de la crisi econòmica, la situació financera de l'Ajuntament d'Almàssera és de gravetat i cal adoptar mesures; segon, la modernització de l'administració pública local fent-la més àgil, més transparent, més participativa requerirà de noves formes de gestió dels recursos humans públics; i tercera, moltes famílies d'Almàssera estan passant-ho molt malament i això requereix dels regidors i de les regidores més esforç i més treball, sense atendre demagògies pseudopolítiques.

Anònim ha dit...

Clar i ras. Molt ben argumentat.