Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dijous, 11 de setembre del 2008

S'INICIA UN NOU CURS I N'ESTEM PREPARATS

Comença el curs escolar 2008-2009 i des del BLOC hem recopilat
informació, hem analitzat la situació i hem elaborat un posicionament polític on
apuntem algunes de les amenaces del govern popular contra el nostre sistema educatiu i oferim propostes de solució per fer possible que l’ensenyament públic valencià deixe de ser un dels pitjors gestionants de tot l’estat i es convertisca en un instrument útil per a la formació de ciutadanes i ciutadans lliures, crítics, formats i responsables.

INFRASTRUCTURES EDUCATIVES
El més cridaner dels problemes que afecten el sistema educatiu valencià és la
proliferació de barracons escolars. El curs que ara comença tindrà més de 1.100 barracons i més de 280 aules provisionals, la qual cosa afectarà milers de xiquetes i
xiquets, i centenars de docents de tots els cicles educatius. MIREU SI NO ELS QUE HI SÓN AL COL·LEGI PÚBLIC D'ALMÀSSERA.

Des del BLOC proposem augment de les despeses públiques a educació i, en concret a infraestructures educatives fins el nivell de la erradicació completa dels barracons als col·legis.

INCORPORACIÓ D’ALUMNAT IMMIGRAT I MASSIFICACIÓ
La població en edat escolar s’ha incrementat exponencialment al País Valencià, però la Conselleria sembla ser l’única que no se n’ha adonat, i l’única solució aportada ha estat un increment de les ràtios molt per damunt de la llei, la qual cosa posa en perill de la qualitat de l’ensenyament i entrebanca la tasca docent. A ALMÀSSERA HO SABEM BEN BÉ; L'ESCASETAT DE PLACES ESCOLAR A PRIMÀRIA CAL AFEGIR-NE LES D'EDUCACIÓ INFANTIL, PER NO PARLAR-NE DEL DESINTERES MOSTRAT PER pp DEL POBLE PELS SERVEIS D'ESCOLETA DE ZERO A TRES ANYETS.

Des del BLOC ja reclamàvem, en el programa electoral per a les eleccions de 2007, una rebaixa progressiva i efectiva de les ràtios perquè es facilite el procés d’ensenyament i aprenentatge, i davant els incompliments del govern del PP, continuarem en treballant en aquesta línia reclament l'acompliment de la llei.

EDUCACIÓ PER A LA CIUTADANIA
L’assignatura d’Educació per a la Ciutadania en el currículum de l’ESO, té entre els seus objectius reforçar l’esperit crític de l’alumnat i el seu coneixement i respecte dels drets humans i el funcionament de la democràcia, i és evident que des que va ser proposada pel govern central no ha agradat gens al Partit Popular. Què tindran en contra de què s’expliquen aquestes coses en les aules?

Una assignatura que el PP de València va decidir, unilateralment, que fóra impartida en anglés. La decisió ha estat entorpir el desplegament d’EpC.

Des del BLOC estem d’acord, ho hem estat sempre, en la progressiva incorporació
del tercer idioma al sistema educatiu. Però seriosament. No barrejant l'oposició al desplegament d'aquesta assigantura amb la promoció de l'aprenentatge de la terncera llengua.

A ALMÀSSERA DESCONEIXEM QUIN ÉS EL POSSICIONAMENT DEL pp DONCS COM ÉS HABITUAL DES DEL PRINCIPI DE LA LEGISLATURA EL CONSELL ESCOLAR NO ES CONVOCA. L'ÓRGAN PRINCIPAL DE PARTICIPACIÓ DE TOTS ELS AGENTS SOCIALS I EDUCATIU ÉS BOICOTEJAT SISTEMÀTICAMENT. ACÍ TAMPOC ACOMPLIXEN LA LLEI.

ENSENYAMENT EN VALENCIÀ
Estudiar en valencià, al País Valencià, és encara molt difícil. Com va mostrar la
Federació Escola Valenciana amb xifres ben eloqüents, hi ha més demanda
d’ensenyament en valencià que oferta. És a dir, que la societat valenciana està més
interessada en la normalització de la nostra llengua que el govern, que és qui per llei està obligat a promoure-la. Més de la meitat dels centres educatius valencians no ofereixen ensenyament en valencià, i aquesta proporció s’incrementa exponencialment quan ens apropem a l’ESO i al Batxillerat; en aquest últim nivell, per exemple, com que existeix la tria de modalitat, són moltíssims els casos de xiquetes i xiquets que no poden rebre les classes en valencià en algunes de les modalitats de Batxillerat.

ELS ALUMNES D'ALMÀSSERA BEN BÉ QUE HO SABEN I HO SOFRIXEN CURS RERE CURS.

Des del BLOC el compromís amb l’ensenyament en valencià és ferm, i per això exigim
que s’incremente l’oferta fins, com a mínim, donar resposta a la creixent demanda de
places en valencià, i que s’oferisca ensenyament en valencià en totes les modalitats del Batxillerat en tots els centres que les impartisquen.

CONDICIONS LABORALS DEL PROFESSORAT
La tasca docent s’ha convertit en una autèntica aventura per totes les raons
anteriorment exposades (massificació, barracons etc.), però a més a més la situació es complica quan veiem que el professorat ha perdut poder adquisitiu; quan es comprova que els i les docents han de fer tasques que no els pertoca d’administració i serveis per falta de personal als centres d’Infantil i Primària; o quan es constata el deteriorament en la gestió democràtica dels centres i en la seua autonomia.

Des del BLOC continuem reclament que, de manera immediata, la Conselleria reprenga el diàleg amb el conjunt de la comunitat educativa, i els sindicats de manera
especial, per dignificar la professió docent, per millorar les seues condicions laborals, per incrementar la transparència i la participació en la gestió dels centres, per garantir la seua autonomia pedagògica, per dotar-los de suficient personal docent (incloent-hi el de compensatòria i de suport) i no docent (administratius i de serveis), de gabinets psicopedagògics, per disminuir l'itinerage amb més places en oferta pública, per disminuir el temps de substitució del personal davant indicents com malalties o altres, i un llarguíssim etcètera.

TOT I AIXÒ, EL COL·LECTIU DEL BLOC D'ALMÀSSERA VOLEM DES D'ACÍ DESITJAR UN BON INICI DE CURS ALS PROFESSIONALS DE L'ENSENYAMENT QUE, MALGRAT TOT, DUEN LA SEUA TASCA AMB ELS NOSTRES FILL I FILLES AMB DIGNITAT I SÓN LA MILLOR GARANTIA DE LA QUALITAT DEL NOSTRE SISTEMA EDUCATIU.


L'Executiva Nacional del BLOC i el Col·lectiu del BLOC a Almàssera desitja a tots i totes un bon inici de curs. Sabeu que som al costat.

Salutacions