Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dimarts, 4 de novembre del 2008

Quin preu té el teu ordinador?

Amnistia Internacional: el teu ordinador té un preu elevadíssim

Perquè la seua fabricació és impossible sense coltan. Més de 30.000 xiquets i xiquetes maten i moren en un conflicte que sacseja Àfrica Central i centenars de milers de persones ho estan pagant en aquests dies. Una de les causes: el control del coltan.

Què és el coltan i per què pot convertir xiquets i xiquetes en soldats? Coltan és l'abreviatura de columbita i tantalita, dos minerals que units els fa imprescindibles en la fabricació de telèfons mòbils, ordinadors... i, davant un mercat gegantesc, la República Democràtica del Congo posseeix el 80% de les reserves mundials. Lluny de dur prosperitat al país, és part de l'origen d'un conflicte que amenaça amb ser etern. Gran part dels ingressos de la venda de coltan han servit per a comprar armes, que van arribar generosament als exèrcits i milícies des d'Estats Units, Bèlgica, França, Alemanya i Xina, entre altres.

El resultat? Una guerra en la qual ja han mort quasi 5 milions de persones, més de 350 dones i xiquetes són violades cada mes, hi ha quasi 2 milions de desplaçats, i uns 7.000 xiquets i xiquetes combaten com a soldats. Se'ls trau per força del col•legi o de les seues cases. Reben maltractaments, tortures, són violats i obligats a violar i a assassinar. I tot perquè en els països desenvolupats puguem parlar pel mòbil o escriure un e-mail.

Com posar fi a aquesta situació? No anem a demanar-te que llences el teu ordinador, sinó tot el contrari: utilitza'l per a ajudar a les víctimes d'aquest conflicte. Hauràs fet molt per frenar aquesta massacre si et sumes a la petició d'Amnistia Internacional al Govern de la RDC. Gràcies per utilitzar el teu ordinador per a aconseguir que la seua fabricació no resulte tan cara.

Suma't:

http://www.es.amnesty.org/actua/acciones/republica-democratica-del-congo-ninos-y-ninas-entre-fuegos-cruzados/