Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

divendres, 14 de novembre del 2008

T'HA TORNAT ELS 400 euros EL GOVERN DEL PSOE?


Guia per a aclarir-se amb les retencions en la nòmina
Zapatero m’ha tornat els 400 euros?

Els famosos 400 euros que el Govern espanyol anava a tornar a totes i tots els ciutadans no es veuen fàcilment. Sí hem vist els primers 200 euros, en la paga de juny, però els altres costen de veure. Fins i tot hi ha qui diu que ara cobra menys. Com és possible?

Les normes
El Decret-Llei, de 21 d'abril, de mesures per l'impuls de la activitat econòmica, desenvolupat mitjançant el Reial Decret 861/2008, de 23 de maig, estableix una nova deducció de la quota líquida de l'IRPF, amb efectes des de l'1 de gener de 2008 de fins 400 euros anuals, i que podrà ser aplicada pels contribuents que obtinguen rendiments del treball o d'activitats econòmiques.

Aquesta deducció és anticipada (no s’espera a la declaració de l’IRPF) i s'aconsegueix reduint l'import de les retencions i ingressos a compte efectuats sobre els rendiments del treball que es percebran a partir de l'1 de juny de 2008.

El descompte de juny
Durant el mes de juny, i amb carácter excepcional, s'estableix una deducció lineal de fins 200 euros de les retencions o ingressos a compte, excloent aquells sobre els que haja d'aplicar-se sempre un tipus fixe de retenció. Per tant, un treballador que tinguera que suportar una retenció de 750 euros en juny de 2008, realment només suportarà una retenció de 550 (750-200). Si li reteneren 180 sols li tornarien eixos diners perque no arriba als 200 i per tant no se li retindria res.

La resta de les deduccions
A partir de juliol, la disminució de les retencions (fins aplegar als 400 euros anuals) es produeix reduint el tipus de retenció aplicable, ja que es calcula una minoració de la quota anual a pagar de 400 euros. Però, qüestió important, ara la retenció passa a tindre dos decimals, en compte d’arrodonir-se al nombre sencer. Com a conseqüència d'aquesta forma d'aplicació, i encara que a la majoria de treballadors/es se'ls minora el percentatge de retenció, pot donar-se el cas que en compte de disminuir augmente el tipus a pagar.

EXEMPLE: un treballador que en el càlcul de l'IRPF de principi d'any li va eixir que havia de descomptar-se-li el 20,47% de la seua nòmina. Com els decimals s'arrodonien al alça o a la baixa, durant els 6 primers mesos tributa el 20% d'aquest impost. En juliol al aplicar-se la reducció de 400€ del total de la quota anual a pagar es torna a recalcular l'IRPF i el tipus a tributar passa a ser 20,11% (que és menor que el 20.47%), però com no es menyspreen els decimals, el tipus resultant és major que el reduït fins la data (20%). A més com el càlcul és anual, durant els sis primers mesos de l'any se li ha retingut 0,11% de menys en la nòmina de cada mes, amb la qual cosa la diferència no descomptada s'ha de compensar des d'ara fins a final d'any augmentant encara més el tipus d'IRPF aplicable. Amb la qual cosa el percentatge final és superior fins i tot a l'inicial (20,47%).