Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dimecres, 10 d’agost del 2011

La nova taxa de fem serà de 69,90 euros a l'any: Qui en dona més?!!!!!!!!!!!!!!!!!


Una vegada passades les eleccions del 22 de maig s’ha obert la veda als augments significatius en els rebuts de tractament de residus que gestiones diverses entitats i consorcis al País Valencià: Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (Emtre); Consorci València Interior; Planta d’Algímia per les comarques de Camp de Morvedre, Alt Palància i Plana baixa; Consorci Ribera-Valldigna; Consorci Costera Vall d’Albaida, Safor, Canal de Navarrés i Vall d’Aiora; entre altres.
Aquestes pujades significatives del rebut són majúscules en el cas de l’Emtre que pot arribar a un 215%. Aquesta entitat de l’Horta engloba a 44 municipis i va fixar una convocatòria d’assemblea Extraordinària per al 5 d’agost, sense temps suficient per estudiar les propostes que es portaven com ara l’augment de la taxa de fem entre un 150% i un 215%, coneguda com TAMER (taxa metropolitana de residus sòlids urbans). Tot i així, els representats del PP en aquesta Entitat votaren a favor d’aquest gravamen, en el qual les famílies amb menys recursos passaran a abonar-hi uns 69,90€ anuals, quan venien fent-ho d’un trenta euros anuals. Tanmateix, els domicilis amb més de quatre residents incrementaran un 160% fins als 139,80 € anuals.
La taxa metropolitana de residus sòlids urbans (tamer), que va integrada en el rebut de l’aigua, reduirà els nombre de trams. Així el canvi afecta sobretot a les economies domèstiques i dels cinc trams anteriors segons el consum de 22, 44, 66 i 88 euros es passa als actuals: 69,90 € per a consums inferiors a 65m3; 139,90 € per a consums superiors no industrials; 504 € i 755 € per a els consum industrials majors, i una màxima de 1.706 €. Amb tot, no deixa de ser un despropòsit associar la quota pel tractament de residus al volum en el consum de l’aigua.
La raó d’un augment de taxes és actualitzar-les al cost, però aquest increment tant important a què respon? És la conseqüència de la ineficàcia i de la mala gestió de l’Entitat que a produït un dèficit escandalós i, finalment, obliga als ciutadans i ciutadanes a sufragar-ho. La situació de fallida tècnica que la seua gerència ha incorporat arran de la gestió en la construcció de les plantes de Quart de Poblet i de Manises i del segon abocador a Dos Aigües. Però amb aquest increment de la taxa, l’Emtre recaptarà 84,5 milions d’euros, saben els gestors que el seu cobrament com determina la llei soles pot tindre com destinació la prestació del servei i no es pot asumir cap altra despesa com són les financeres. Per tant, com es farà front al deute que s’arrossega?
Des de la Presidència de l’Entitat s’ha anunciat que deixaran sense servei d’arreplegada de fem a les poblacions que no abonen la corresponen taxa. I pareix ser que són varies les Administracions que endeuten diverses quantitats a l’Emtre, entre elles alguns Consorcis i la Generalitat amb 22 milions d’euros.
Amb tot, el BLOC – C.M. Compromís per Almàssera mitjançant el seu Regidor en l’Ajuntament va a sol·licitar de manera urgent la convocatòria de la Junta de Portaveus per estudiar una posició comú de la Corporació. A més a més, demanarà una reunió amb els representats de la Associació de Veïns i Veïnes “Carraixet” per a establir les actuacions que corresponguen i poder informar a tot el veïnat d’Almàssera amb la major claredat i urgència possible.