Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dimarts, 25 d’agost del 2009

FESTES D'ALMÀSSERA 2009




Un any més, quan l'agost està concloent i amb ell l'estiu (pareix mentida amb les altes temperatures atmosfèriques), les Festes Locals 2009 són entre nosaltres.

Com tots els anys hi han activitats per tots els gustos, totes les edats i totes les butxaques. El col·lectiu del BLOC d'Almàssera, militants i simpatitzants, s'adherim participant-hi. I, com no, fent propostes de millora amb un esperit constructiu i solidari. Dues propostes: arbitrar un major control policial, sobretot en aquells actes que atrauen persones foranes; fer possible una major neteja dels carrers, la plaça Majors i carrers adjacents, doncs t'apegues en caminar per ells i mosques i panderoles ens invadeixen.

Enguany ens han visitat, com tots els anys, gent de la comarca i de comarques valencianes veïnes; també alguns fills/filles de la terra que viuen a indrets llunyans; i també, algun que altre viatger. Uns viatgers d'aquelles que tenen desig d'aprendre a cada pas que donen. Que observen i que pregunten. Que lligen i que es documenten. Doncs, uns d'aqueix viatgers de terres del nord ens feien notar la sort que teníem de poder gaudir d'unes festes com les nostres. Algú de nosaltres es va afanyar per preguntar-los que trobava d'especial en elles. L'encuriosament d'allò que l'altre veu de nosaltres pot ser un exercici revelador, de vegades, o d'autoafirmació, en altres.

Uns ulls clars ens miraren incrèduls i amb to seré i seriós, no excent d'una mica de marmolada, ens amollaren tres paraules que resumeixen la idea de conjunt: germanor, humilitat i simbolisme.

La germanor que farceixen moltes de les nostres activitats festeres. Com ho podríem definir millor a la Nit de la Xullà o la Nit de la Sardinada, per referir-nos soles a dues d'elles.

La humilitat que acompanyen tots els actes, sense massa dispendis ni massa ampul·lositat. De vegades, ens pareixeria que fora sobrietat però en realitat és el maridatge entre l'ètica en les despeses i la capacitat de diferenciar entre el que és essencial i el que és accessori en la festa. Cavalcada, activitats esportives o concurs de paelles són entre altres magnífics exemples.

El simbolisme que tot festa tradicional i popular ha de mantenir. Volteig de Campanes, l'Entrà de la Murta, processó, despertà, degustació d'arròs amb fesols i naps, la xopà, el correfocs, l'entrà Mora i Cristiana, ...

Endavant amb la festa!
Amb germanor!
Amb humilitat!
Amb simbolisme!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Per si és del vostre interés:

http://www.lataronjaeclectica.com/2009/08/on-està-la-plataforma-pel-soterrament-de-les-vies-dalmàssera.html

Bloc Nacionalista Valencià Almàssera ha dit...

Ricard Ramon, gràcies per la informació. Hem visitat la pàgina i hem deixat un comentari.

Ens agradaria parlar-ne amb tu. Ens vendria bé una maneta per a establir ponts. Si no serem devorats.