Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dijous, 9 de desembre del 2010

REFLEXIONS AL VOLTANT DELS ACTES "POBRESA ZERO"

En fa unes quantes setmanes ja i, un any més, com un clam varem eixir a les places i carrers. Les ciutadanes i els ciutadans, amb les entitats socials i polítiques, sota l’eslògan “Pobresa Zero” . Concentracions i manifestacions transcorregueren pels pobles i ciutats valencianes. Tots i totes reclamant mesures concretes per eradicar la fam al món i per fer possible que tots els humans visquen per damunt del que l’ONU denomina el llindar de la pobresa. Els arguments, per tots coneguts: és de justícia. A més, som la primera generació en la història de la humanitat que disposem dels mitjans necessaris per aconseguir-lo i, per tant, és moralment i èticament reclamable.

Durant milers d’anys, al món, les guerres i tota mena de desastres naturals tenien com a conseqüència immediata que molta gent patira situacions famolenques durant dècades o generacions. Fins i tot, els homes i dones consideraven aquesta situació com “natural” o, si més no, que formava part de la quotidianitat cíclica de la vida dels éssers humans. Però l’organització social i mecanismes de distribució de la riquesa és a la fi la única causa que podem adduir en els nostres dies perquè aquesta lacra no haja desaparegut al món sencer. Amb els mitjans dels quals hui disposem hi ha riquesa més que suficient no sols per eradicar la fam mundial, sinó també per generar un estat de benestar general i global.

Amb tot, a ningú se li sostrau que la pobresa no és soles una qüestió que sofreixen els habitants dels països subdesenvolupats, encara que sobre ells la cruesa esdevinga esfereïdora. També a les nacions occidentals riques com la valenciana la trobem pels carrers i places de pobles i ciutats. La trobem, però de vegades no la veiem o no ens ve de gust ensopegar-nos amb ella. Són conciutadans nostres. Estan a la nostra vora. Tenen rostre i els podem mirar als ulls. També per ells ens varem manifestar, o no?

A Almàssera, ens varem concentrar a la plaça Major, convocats per la Càritas Parroquial i per l’Associació de Veïns i de Veïnes “Carraixet”. Molts, mai són prou, hi érem; també representats de totes les forces polítiques locals (PSOE, PP, UxV, BLOC, ...), altres entitats socials i culturals del poble. Ara, que han passat unes setmanes, com deia, tal vegada caldria fer algunes consideracions en veu alta, ara que encara som a dotze mesos d’una nova convocatòria.

1. La concentració POBRESA ZERO, a Almàssera, va estar precedida d’una setmana amb activitats d’informació i sensibilització sobre aquesta lacra social. Jo destacaria la participació dels alumnes de primària en la elaboració de dibuixos i escrits sobre el tema. Baix el meu punt de vista, aquest ha de ser el camí: la implicació de cada vegada més estaments locals en aquesta lluita, fent i impulsant una implicació, a poc a poc més sòlida, decidida i valenta del professorat d’ensenyament infantil i primària; així com d’altres agents socials i culturals locals: associacions, falles, clubs esportius, etc.

2. La presència dels partits polítics encara és massa tèbia. Massa poc compromesa en visions conjuntes i globals; visions compartides. Encara la pobresa és matèria de discussió i polèmica partidista? En el futur, en el futur immediat, entenc que ha de visualitzar-se la unió de tots plegats en un tema que no té ni pot tindre fronteres ni trencadisses. La demanda, ara i ací, d’un món amb pobresa zero és més que raonable, i el món també és Almàssera, l’Horta Nord i el País Valencià. Tots els partits hi érem a la plaça, però cap gest conjunt. Una llàstima!. Per al proper any faig el següents suggeriments:

a) Entitats convocants, partits polítics i totes aquelles associacions que ho desitgen signen el manifest de la convocatòria que posteriorment siga llegit a la plaça.

b) Totes les entitats i partits polítics locals han de fer visible la seua unió en aquest tema amb un gest de simbolisme: enlairament de globus, fotografia de família, etc.

c) Totes les entitats, partits polítics locals i institucions públiques signen un compromís d’actuació conjunta i global, semblant al que signaren les associacions de la Plataforma per la Pobresa Zero i els Grups Parlamentaris a Les Corts (Grup Popular, Grup Socialista, Grup Compromís, Grup de No adscrits), que constituisca el nostre “PACTE LOCAL CONTRA LA POBRESA”.

3. L’aconseguiment dels objectius del Mil•lenni per abans del 2015, data fixada per l’ONU, exigeix un esforç de tots i totes des d’ara mateix. Des de la gent del BLOC, Compromís Local, desitgem trobar-nos amb tot el veïnat en aquest afer de Justícia Social i de Solidaritat.