Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dilluns, 28 de juliol del 2008

ALMÀSSERA EN TÉ DE COLESTEROL


Sí, sí Almàssera en té de colesterol, veureu perquè ho deiem.

Els pobles i ciutats d'arreu del món, com així en ho diuen gent lletrada, són organismes vius tan complexos com els mamífers. Per què, a l'igual que aquests, naixen i creixen, emmalaltixen i sanen, aprenen i obliden i, com no també es moren. Aquestes agrupacions humanes, on s'aplegen homes i dones cercant seguretat i satisfacció de les seues necessitats, tenen una data de la qual es reconeixen a si mateix com pobladors d'aquell indret i, també, una altra data, de vegades propera a la primera, de vegades centenars d'anys després, on deixen de reconeixen quan s'obliden del seu passat històric comú.
Com tots els organismes vius, els pobles i ciutats tenen capacitats perquè com a col•lectivitat la saviesa siga més extensa, aprenen d'experiències comunes. A més a més, la malaltia pot ser present, però, amb l'oportú diagnòstic i tractament terapèutic es torna a l'estat de salut.
El nostre poble d'Almàssera, hores d'ara, està malalt i requereix tractament urgent per què trobe la salut i amb ella la dels seus veïns i veïnes. Però, per què diem això?
Mireu, si Almàssera és un organisme viu i no és mort, el cervell sense dubte ha de ser l'Ajuntament, des d'on es regeix i coordina tota la vida que en ella alberga. Els seus músculs seran el seu teixit productiu: comerciants, empresaris, assalariats, autònoms, professionals. Les escoles, la biblioteca, el poliesportiu, això com les associacions culturals i esportives constitueixen els òrgans vitals de l'organisme: fetge, pàncrees, renyons, ... Els veïns i veïnes almasserins conformen la sang del poble, que transita amunt i avall des del cap fins a l'últim racó donant oxigen que és vida. Què són doncs les artèries i les venes d'aquest organisme que és Almàssera?
Si la sang transita per les artèries i les venes, aquestes no poden ser altra cosa que les avingudes i carrers del poble. Per això diem que Almàssera en té de colesterol. Les seues avingudes i carrers, com tots els ciutadans i ciutadanes hem pogut comprovar i sofrir, estan fets un nyap. Les voreres són comptades les que poden anomenar-se així; els clots i trencadisses són la quotidianitat per als vianants i la seua amplària ni parlem-ne. L'asfalt és del tercer món; que pocs carrers (que els hi ha) estan correctament pavimentats, sense pedaços amb materials de baixa qualitat que no aguanten el primer arruixat. I què em dieu de la brutícia als carrers, la saturació de contenidors amb espectacles suburbials o les cícliques plagues de panderoles i rosegadors múrids (rattus norvegicus).
El que hem dit, Almàssera presenta colesterol a les seues artèries i venes, i per aquest motiu la seua "sang" sofreix constants trencadisses de cames, esquinç en turmells, incomoditats i manca de benestar, plagues, infeccions, majors despeses en el manteniment de vehicles, etc., etc.
El "colesterol", com tots sabem, és un mal estat del "sistema circulatori" com a conseqüència de comportaments sedentaris i incorrectes hàbits alimentaris. Tots dos propulsats i coordinats pel "cervell".
Els veïns i veïnes, en general, i els simpatitzant i militants del Col•lectiu del Bloc d'Almàssera, en particular, denunciem aquest estat de malaltia en què es troba el nostre poble i desitgem retrobar la salut el més aviat. Per això, exigim dels responsables municipals (el cervell) la màxima eficiència en aconseguir aquest canvi. Emplacem a les regidories corresponents i a l'Alcaldia que donen prioritat a aquest afer, doncs el temps sols fa empitjorar l'estat de salut de tots plegats.
Proposem:
- Disseny i implantació d'un programa d'asfaltat integral de vials, amb ús de materials de qualitat que minore la sonoritat de la circulació augmentat el benestar dels residents.
- Disseny i implantació d'un programa urgent de reparació de voreres en la totalitat del nucli urbà. Aplaudim les actuacions que es fan d'accessibilitat i esperem siga el principi del programa més global que demandem.
- Ampliació dels serveis de neteja de carrers (de tots els carrers), tant en intensitat com en extensió.
- Renegociació amb les empreses concessionàries de la replegada de fem en contenidors per què augmente la freqüència de pas, i responsabilitzant-los de la neteja de les rodalies d'aquests contenidors.
- Desratització i desinfecció de vials i claveguerams, amb major intensitat en moments puntuals de l'any. L'acció preventiva ha de primar l'acció de govern en aquest tema.
La salut dels almasserins i almasserines no és negociable.