Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dijous, 2 d’octubre del 2008

Moció presentada al Ple de l'Ajuntament d'Almàssera

Sobre els drets dels valencians i valencianes

Durant quasi 500 anys, des de l’any 1238 fins al 1707, els valencians ens regirem per la nostra carta Magna, Els Furs, i el nostre dret privat, amb lleis emanades des de les nostres Corts.

Els Furs foren la Constitució amb més ampla i completa ordenació de les relacions socials dels que aleshores hi eren arreu dels regnes de la península Ibèrica o Hispania. A més a més, podem considerar-la com un text modern i perfectament adaptable -ho subratllem: cal ser adaptat- a la societat valenciana del segle XXI. Només cal una recuperació de les nostres institucions civils com han fet en altres Comunitats Autònomes de l’estat espanyol. I, per això, cal voluntat política, visió històrica, actitud patriòtica i sentit d’estat.

El resultat de la Batalla d’Almansa, i el «justo derecho de conquista», va suposar la pèrdua de la sobirania del poble valencià i, entre altres efectes, la supressió dels Furs i els nostres Drets Forals. La recuperació dels Furs, en paraules d’Enric Solà, és una tasca patriòtica, un deure de justícia històrica i de sol.lidaritat entre tots els ciutadans valencians.

La reforma estatutària pactada pel PP-PSOE, va assignar en el seu article 49.1 i la seua disposició transitòria tercera la competència exclusiva sobre el Dret Civil Foral valencià a la Generalitat de València. Tots sabem que l’Estatut és una Llei Orgànica, aprovada per les Corts Espanyoles i, per tant, d’obligat compliment, a més de tindre l’emparament del Tribunal Constitucional.

Doncs, bé, després de més de 2 anys des de la seua entrada en vigor, l’única llei que ha desenvolupat el contingut de l’Estatut del 2006 en l’article adés anomenat ha estat la Llei Valenciana sobre Règim Econòmic Matrimonial. Esta llei va ser aprovada el 20 de març del 2007. Suposava un pas important en la recuperació i actualització del dret civil-foral valencià per adoptar com a règim econòmic comú matrimonial la separació de béns sobre la «ganancial castellana» que ara està en vigor.

Col·lectius feministes i d’advocats progressistes consideren més just i equilibrat el règim històric valencià de separació sobre el discriminatori de «ganaciales». Però, el Govern d’Espanya ha recorregut davant el Tribunal Constitucional la Llei Valenciana de Règim Econòmic Matrimonial i ha sol·licitat la suspensió cautelar d’entrada la llei. Sens dubte, aquesta aturada suposa «un nou Decret de Nova Planta», una decisió centralista que intenta privar als valencians i valencianes la recuperació de les nostres llibertats com a poble.

Per tot allò exposat, el BLOC d’Almàssera vol presentar una moció davant el Ple de l’Ajuntament i vol donar ampla difusió a un tema que evidencia l’autèntic tarannà autonomista dels grups polítics representats en l’actual legislatura a la Corporació Local. Hi ho fem amb la vocació de sumar consensos i acords entre tots els grups i obrir un debat en la societat que fixe un perfil propi valencianista.

Per tot això, proposarem al Ple els següents acords:

1.- El Ple de l’Ajuntament d’Almàssera es dirigeix al President del Govern d’Espanya a fi de manifestar-li la seua preocupació davant la interposició del recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 10/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Règim Econòmic Matrimonial, i per demanar-li la seua immediata retirada ja que el nostre Estatut d’Autonomia, art. 49.1 2a, atorga a la Generalitat la competència sobre legislació civil.
2.- El Ple de l’Ajuntament d’Almàssera manifesta que desitgem, davant el desplegament autonòmic, el mateix tracte que altres territoris de l’estat amb dret civil foral propi i que gaudeixen també de competència legislativa plena en la matèria. A més manifestem la voluntat d’adaptar el Dret Foral, llevat que la legislació valenciana esdevinguera en límit incompatible amb els valors d’una societat democràtica avançada. També ens comprometem a que la nova legislació responga al principi de la màxima llibertat individual que impregna el nostre dret civil foral.

3.- El Ple de l’Ajuntament d’Almàssera dóna suport al treball realitzat per les Corts valencianes en recuperació del nostre dret civil dins el marc estatutari i constitucional i insten al Consell a desplegar una campanya de comunicació a fi de divulgar a tota la ciutadania de València les novetats del nou règim econòmic matrimonial, i en especial a tots els Registres Civils, de manera que el seu personal conega amb antelació la nova regulació.

4.- El Ple de l’Ajuntament d’Almàssera insta el Consell a aprofundir, durant aquesta legislatura, en la recuperació i actualització del dret foral valencià, pel que fa a les matèries de dret successori, que haurà d’incloure la llibertat de testar, i de règim d’obligacions i contractes, contemplats en el nostre dret històric valencià.

5.- Siga lliurada còpia de la present moció als Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes, i a la Presidència del Govern d’Espanya.


Almàssera, 1 de setembre del 2008