Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dimecres, 14 de gener del 2009

476 ATURATS I ATURADES A ALMÀSSERA

476 aturats i aturades a Almàssera

Quan es tracten estes dades es fa amb per assenyalar les mancances polítiques que tenen els "altres". No cal dir que darrere del nombre d'aturats el que hi ha són persones, ciutadans i ciutadanes que, tot i els seus drets, no troben treball: no són contractats per les empreses de la seua conca territorial de treball.

Ferms a la nostra línia d'actuació propositiva, el col·lectiu del BLOC d'Almàssera volem posar sobre la taula les dades per tot seguit fer-ne les propostes. Les dades són que el poble d'Almàssera s'acosta perillosament al mig millar d'aturats i aturades. Les dades són que dels aturats, per sectors d'activitat, dos provenen de l'agricultura, 67 de la construcció, 101 de la indústria i 288 del sector serveis. A més, 18 corresponen a joves sense activitat laboral anterior. Totes estes dades són facilitades pel Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Servef) de la Generalitat de València.

Les dades són que estes 476 persones, com déiem, veuen truncades els seus projectes professionals i socials. Ho volem fer constar per què cadascú d'ells té dret a desenvolupar el seu projecte vital que li proporcione la retribució justa, la qualificació professional adient, la socialització normalitzada, el desenrotllament personal, i, a més, poder fer-ho per a ell mateix i per a la seua pròpia unitat familiar.

Les dades són que les empreses del nostre entorn proper, xicotetes i mitjanes empreses industrials, comerç de proximitat, micro empreses de serveis, es veuen ofegades per la manca de recursos financers, l'augment de les despeses per damunt de la taxa de vendes i una incertesa intensa que els trasllada la major part dels indicadors socioeconòmics.

Les nostres propostes venen de la mà de posar en marxa les estructures del sistema laboral territorial i a les trajectòries laborals de les persones membres de la societat local. Dit d'altra forma. Seure a la taula a tots els agents socials i econòmics del territori local i consensuar mesures adients amb el recolzament de les institucions autonòmiques, ço és, de la Generalitat. Però, el fet real és que això que proposem, que a tota la Unió Europea s'anomena Pactes Locals per l'Ocupació i que tenen una gran eficàcia, ja són creats, ja funcionen, ja estan en plena activitat. Tanmateix, els responsables municipals d'Almàssera no s'han adherit, no hi són. Almàssera no està en el Pacte Local per l'Ocupació de L'Horta Nord. Ho són Meliana, Burjassot, Moncada, ... Almàssera no hi és. Els seus ciutadans i ciutadanes no poden beneficiar-se.

Proposem incorporar les polítiques d'ocupació i recolzament empresarial com una més de les polítiques municipals, però articulant-les en l'entorn que li és propi: el Pacte Local per l'Ocupació.