Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dissabte, 17 de gener del 2009

COMPETITIVITAT I REDUCCIÓ DE LA JORNADA LABORAL, JA


En estos moments on les taxes d'atur s'enfilen cap amunt, augurant el govern espanyol que arribe vora els 16%, és hora de parlar d'augmentar la competitivitat de les empreses i repartir el treball productiu. Una i altra cosa ha de ser considerada ja com una realitat que hem de pendre-la de debò.

Mentre la competitivitat de l'empresa no depen de minvar els salaris dels treballadors, com en altres èpoques preconitzava el pensament neoliberal, sinó d'augmentar la inversió productiva (en tecnologia, tant en sistemes, com de processos, i en formació dels treballadors); el repartiment del treball productiu és inajornable perquè d'això depen assolir els objectius de fer compatible la vida professional amb la familiar, desenvolupar en tota la seua extensió el pla d'igualtat en l'àmbit laboral i augmentar les taxes d'ocupació.

Per finalitzar l'any 2008, el Parlament de la Unió Europea va rebutjar la proposta de normalitzar l'extensió de la jornada laboral a les 65 hores. Cal dir que els eurodiputats han sabut interpretar correctament el pensament majoritari. Tanmateix, ara cal plantejar un programa a termini on l'objectiu de les 35 hores setmanals es plantege amb claredat. Competitivitat i reducció de la jornada laboral, ja.

El col·lectiu del BLOC d'Almàssera fem aquesta reflexió.