Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dijous, 27 de gener del 2011

Fa uns dies el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València ens proporcionà la informació per la qual vora de 300 joves europeus, estudiants universitaris d'Erasmus, havien sol·licitat rebre classes de valencià. Són Erasmus Intensive Laguaje Courses, que ajuden a la instrucció lingüística d'aquests universitaris en el seu període de mobilitat. Una excel·lent notícia, al nostre entendre, almenys per dues raons. Primer perquè una vegada més es demostra que el desenvolupament de les competències lingüístiques són un valor segur per invertir-hi de cara a la competitivitat professional, i els estudiants i les institucions acadèmiques ben bé ho saben. De més a més, aquest valor, no sols ho és per a les llengües majoritàries (anglés, castellà o francés), també per aquelles altres que reflecteixen la diversitat cultural i lingüística de la Unió Europea.

La segona raó radica en el fet, segons ens explica aqueix mateix servei universitari, pel qual la tendència d'aquesta demanda entre els estudiants, és creixent. Això ens situa en una "normalitat" de demanda al mateix nivell que ocorre amb llengües, als seus respectius estats, com el flamenc, el neerlandés, el búlgar, el suec, el polones, el txec, el romanés o el letó.

Cal que prenguen nota els responsables de la Generalitat, i també dels Ajuntaments valencians, perquè una acció clara i decidida com aquesta, repetida per als nouvinguts, ens normalitza com a poble davant la resta dels pobles europeus i del món, per una banda; també, per altra, genera riquesa de tot tipus (cultural, lingüística, professional) en aquell que la reb i, sobretot, és una forma més d'integració social i laboral.

El BLOC d'Almàssera fa la proposta de realitzar Cursos Intensius de Valencià, promoguts per la nostra administració pública local, i crear sinergies amb un Programa de Voluntariat pel Valencià (Per més informació: http://www.escolavalenciana.com/categories/index/97/voluntariat-pel-valencia)

2 comentaris:

Josep ha dit...

Jo tinc dos companyes Erasmus a clase i sempre les veig en llibres de valencià a les mans. Això dona gust!

Anònim ha dit...

Què han fet els responsables de les institucions locals (Ajuntament) per integrar als nouvingutsi donar-los les ferramentes lingüístiques?
Ah! No res. Clar, clar.