Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

diumenge, 28 de febrer del 2010

COMPTES CLARS, SI US PLAU


Un any més la Sindicatura de Comptes de la Generalitat de València assenyala a l'Ajuntament d'Almàssera com un dels qui en té un nivell d'endeutament superior al que seria raonable. En una escala de 4, on 1 és raonablement endeutat i 4 deute superior a 1 milió d'euros (i per tant en quebrassa tècnic financer), la Corporació del nostre poble ha portat el deute al nivell 3.

Això suposa no sols un llast per poder fer front a la crisi de hui, sobretot és una llum de perill que està, ara sí, permanentment encesa. El deute de hui ens hipoteca el benestar del futur.

No és que nosaltres no siguem partidaris, sobretot en temps de crisi econòmica, d'augmentar l'endeutament públic. Però aquest no ha sigut produït en els dos últims anys, que també. S'ha generat des del moments de creixement més expansiu. Tot un desgavell.

Per si fora poc, ara es publica a la premsa que "Almàssera aprova els comptes de 2010 amb un superavit de 437.000 euros". Això és tindre poca vergonya.

Si estem en un nivell 3 d'endeutament (en una escala sobre 4), la noticia no és que generem un superavit, sinó que s'ha frenat en sec el creixement del deute. I això és significativament diferent. Si una família té una hipoteca de 300.000 euros i els pressupost (que sempre són una previsió) estipulen que van a fer un estalvi durant tot l'any de 50.000 euros: vol dir això que en els seus comptes globals tenen un superavit de 50 mil euros? Doncs clar que no. Amb estos diners faran disminuir l'hipoteca en eixa mateixa proporció. Que ja és prou!

El Bloc ho té clar. Per això hem sol·licitat, un any més, a l'alcaldia (amb registre d'entrada de 23 de febrer, quina coincidència!) que se'ns facilite tots els prossuposts, els de tota la legislatura. La claredat, la transparència, la sinceritat, són part de les bones pràctiques socials, també en política.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Cal pensar no sols en el nostre benestar, sinó també en el de les generacions futures.