Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

diumenge, 10 d’octubre del 2010

Canal 9 sorprén amb el seu tractament informatiu respecte del caràcter nacional del 9 d'Octubre

Notícies Nou ha emés al llarg del dia de hui un vídeo d'un minut i mig de durada en què analitza la història de la Processó Cívica que cada any acompanya la Reial Senyera pel centre de la ciutat de València. Fins ací tot podia semblar d'allò més normal, però no ho és tant el fet que s'haja anomenat el 9 d'Octubre ("Dia de la Comunitat" per al Consell) com el "dia nacional dels valencians", tot acompanyat amb el so de la Muixeranga de fons i amb la referència a l'estrofa inicial de la versió valencianista de l'Himne de l'Exposició: "tots davall dels plecs de la nostra senyera".

El reportatge explica els orígens de la Processó Cívica, que es remunten a l'any 1338, quan tot just es complia un segle de l'entrada ("triomfal", segons Canal 9) del rei Jaume I a la ciutat de València. La marxa, així, es va celebrar cada cent anys fins que el rei espanyol Felip V va prohibir "qualsevol exaltació dels nostre valors històrics" arran dels Decrets de Nova Planta.

Durant la segona meitat del segle XIX, amb la Renaixença, la festa "recuperà el seu esplendor" mitjançant les ofrenes florals al Conqueridor que retien les organitzacions de l'incipient moviment nacionalista valencià. Durant el segle XX, la Processó Cívica es va convertir en un acte amb un caràcter més oficial, tot i que, segons ressalta el vídeo, va decaure amb el franquisme. Una volta mort del dictador, l'any 1976 es declarà el 9 d'Octubre "dia nacional dels valencians".

D'altra banda, volem informar-vos que la comitiva valencianista ha pogut participar en la Processó Cívica d'este matí, malgrat els intents de diferents col·lectius d'extrema dreta espanyolista d'impedir-ho. Valencianisme.com redactarà, tant prompte com siga possible, una crònica sobre la marxa.

1 comentari:

Bloc Nacionalista Valencià Almàssera ha dit...

Les coses justes. Si toca felicitar Canal 9 pel vídeo que han realitzat, felicitats.