Discurs de Joan Baldoví en el Debat d'Investidura

dilluns, 4 d’octubre del 2010

El valencianisme a les Corts

S´ha celebrat a les Corts Valencianes el Debat de Polítca General. Per segona vegada, el valencianisme, representat pel grup parlamentari de Compromís i format pel Bloc-Iniciativa-Verds, ha prés part en el debat. En aquest cas a càrrec del portaveu Enric Morera. En l´anterior vegada la portaveu va ser la diputada Mónica Oltra. Fins aquesta legislatura, el valencianisme no havia pogut passar a forma part de les Corts per culpa de la barrera del 5% del vot autonòmic, com a mínim, que van posar els castellanistes-espanyolistes a l´Estatut, per tal que es valencianistes tinguerem difícil l´entrada al Parlament valencià.

En febrer del 2005, el Gens Honorable president Camps, declaraba que «el tener que alcanzar el 5% de votos de todo el país para entrar en las Corts es un valor incalculable y un patrimonio politico de los valencianos» ¿De quins valencians? Va ser Enric Morera, el portaveu del grup de Compromís qui, en la seua intervenció en el Debat de Polítca General i referint-se als dos grups parlamentaris –populars i socialistes- va dir «que s´els deuría caure la cara de vergonya per deixar sense veu a més de cen mil valencians ací, a les Corts». Perquè cal no oblidar que, socialistes i populars, ni quan feren l´Estatut ni tampoc al reformar-lo no fa molt, han volgut traure el famós 5% de l´Estatut. Ara parlen d´una nova reforma. Segur que el 5% tampoc el trauran fora. El cas és que el Gens Honorable president Camps no content amb l´anterior bajanada ne va amollar una altra: «ese 5% es una vertebración del territorio, de toda la autonomía y no sólo de una parte». ¡Toca, tira avant. I aire a la ballaora!. Però el PP valencià té gent per a tot. I heus ací que el inclit González Pons, per aquells dies en que el seu senyoret Camps soltà aquelles estupideses, va acodir a Telemadrid, a explicar, de veres, qué volia dir aquell 5% : «Mantenemos la barrera del 5% para impedir que los catalanistas estén presentes en nuestro parlamento dejando oir su voz». O siga, ¡Catarroja descoberta! Ni el 5% te res a veure amb el «patrimonio político de los valencianos» ni tampoc el 5% és «una vertebración del territorio». Es tracta de «impedir» que es deixe sentir la veu dels catalanistes. ¡Vade retro! Però ja se sap que per a la dreta coenta que ens governa, als vers valencanistes ens anomena «catalanistes».

Be. El fet és que el valencianisme, representat pel grup de Compromis, ha pogut aquesta legislatura pasar a formar part de les Corts Valencianes. I per tant, a participar en el Debat de Política General. I ha estat el portaveu Enric Morera qui s´ha encarregat de pujar a la trona per a exposar les idees del grup de Compomís. I ha deixat clar que no te pels en la llegua. (Camps tampoc no ne té, però es quan diu mentides. Es a dir, molt sovint) ). I açò deia Morera dirigint-se a Camps: «Vosté és el pitjor president de la hisòria moderna del Pais Valencià. Ahí están les dades. Els valencians som humiliats i maltractats i vosté és un problema perquè fa un ús fraudulent de la democràcia. Sense valors no podem sortir de la crisi. Necessitem bona política i menys propaganda. La política sense ètica esdevé irreal, un teatre». Te tota la raó Morera. I no voldría defugir de portar ací unes paraules de Carles Salvador que em va escriure en una carta datada a «València. Festa del Llibre de 1949», amb motiu de rebre un opuscle meu de versos. Diu així Carles Salvdor: «Per a mi, escriure en valencià és un acte de fe valencianista. I el valenciansme és, abans de tot, una posició ètica» . Morera ens diu que «La politica sense ètica esdevé irreal, un teatre». I per a Salvador, «El valencianisme és, abans de tot, una opció ètica"» Heus ací una paraula que molts polítics –i periodistes, també- deurien no oblidar i aplicar-se el seu signifcat.

2 comentaris:

Bloc Nacionalista Valencià Almàssera ha dit...

Cal dir que aquest article ha estat publicat per Francesc de P. Burguera al Levante-EMV. Molt interessant.

Anònim ha dit...

Burguera és d'aquells prohoms valencià que cal escoltar-lo, sobretot les noves generacions.
Els que tenim una certa edat, i amb ell coincidim sovint en tertulies, en debats i en reflexions, ens agrada dir que Paco és un patriota i en això està tot dit.
Joan-Carles Jover